8.15.2008

POSTALS DE NOVA YORK II (10). DALÍ AL MOMA.


Si una de les visites obligades a NY és el The Museum of Modern Art (MOMA) al 11 west 53 street, en ple Midtown Manhattan, prop de la zona de privilegi de la Cinquena Avinguda, perquè conté una de les col·leccions més completes d'art contemporani, i també per la brillant resolució arquitectónica de l'edifici, net, lluminós, d'espais amplis, diàfans, que garanteixen una perfecte exposició de les obres, i que conjuntament amb el Whitney, el Guggenheim, i ara el New Museum converteixen aquesta ciutat en una de les capitals de l'art modern i l'art contemporani. Aquest estiu, mereix per sí sola la visita a la realment excepcional exposició temporal DALI & FILM, a la sisena planta del museu.

La mostra, organitzada per la Tate Modern de Londres, amb la col·laboració amb el MOMA i la Fundació Gala-Salvador Dalí - com s'hi nota la participació de la seva directora Montse Aguer!-, repassa les col·laboracions del pintor empordanés amb el món del cinema i el que aquest ha influït en la seva obra, amb la utilització de les il·lusions òptiques, i la incorporació de la imatge plenament a l'obra de Dalí i, posteriorment, a l'art modern i contemporani.


Des de les conegudes col·laboracions de Dalí als anys 30 amb el seu amic el director Luis Buñuel, a Un chien andalou i L'age d'or , a projectes no finalitzats de col·laboració amb els germans Marx o especialment amb Walt Disney, -es poden veure quinze minuts realment deliciosos de pel·licula d'animació titulada destino amb tots els dibuixos i pintures que Dalí va fer en col.laboració amb la factoria Disney per produir una pel·lícula animada surrealista-, o projectes finalitzats com l'escenificació d'un somni segons el projecte ideat per Dalí en un film d'Alfred Hitchcock: Spellbound. Fascinant poder veure el fragment del somni en el film al mateix temps que contemplar l'obra pictòrica de l'artista que després va saber perfectament interpretar en imatges el director de cinema amb absoluta perfecció.

La mostra permet un perfecte viatge pel surrealisme de Dalí en la pintura, en la imatge i en la dimensió novaiorquesa del pintor, que sentia gran atracció per aquesta ciutat. I Nova York també el va sentir com artista propi.

6 comentarios:

Camil Ros dijo...

aquest cop la descoberta te un punt de japo, el setembre et toca a tu, fins llavors, una abraçada i gràcies

Àlex Sáez dijo...

Estimat camil,

Creus ho tinc assegurat per setembre ?

Millor aquest any o l'any passat ?

Camil Ros dijo...

diferent però igual de genial, suposo que el primer cop, com en d'altres coses sempre és el primer, el segon vas descobrint i segurament la sorpresa no es tanta, vas coneixes nous racons.
Respecte al setembre no tinc informació però perquè no.

Manuel Mas i Estela dijo...

Anem fent llista amb el que expliques i suposo que tens més coses a la cartera per recomanar-nos. Fins aviat, Àlex.
Per cert, també parlo d’economia més enllà de l’espanyola.

Lourdes Muñoz Santamaría dijo...

M'han agradat molts les teves postals sobre NY,i he fet un post:
http://lourdesmunozsantamaria.blogspot.com/2008/08/postals-de-nova-york-de-lalex.html
Fins aviat, ja ens queden pocs dies

lluis gamell dijo...

Desprès de llegir atentament i amb familia les teves postals de Nova York ja tenim clar on anirem de vacances a final d'any. Les teves postals ens han trasmés més que una imatge, unes vivències.