8.15.2008

POSTALS DE NOVA YORK II (9). THE NEW YORK TIMES 14 AGOST. ECONOMIA ESPANYOLA DEL CREIXEMENT A LA CRISI EN MENYS D'UN ANY.


Avui el The New York Times, en el suplement d'economia Business day, dedica bona part de la seva pàgina tres a analitzar la situació económica a Espanya, a través dels comentaris i opinions d'un arquitecte, d'un professor d'escola de negocis d'IESE i d'un economista del BBVA (l'article). L'articulista Carter Dougherty titula: Ressaca de la construcció per l'economia espanyola, del creixement a la crisi amb menys d'un any, i repassa la preocupant situació derivada de la devallada del sector de la construcció, l'encariment de preus i de les hipoteques, i les previsions de destrucció de llocs de treball per dibuixar un escenari de seriosa crisi económica a Espanya.


Un dels efectes més contraindicats per la situació económica que viu Espanya, i per un setembre que es preveu complicat amb empreses importants que hauràn d'anar al concurs de creditors o a l'expedient de regulació de llocs de treball, també és la confiança que inspirem als inversors estrangers. Fa uns dies, un empresari català m'anunciava que el banc habitual amb el que treballa a centre europa li havia anunciat que no volia treballar més amb empreses domiciliades a Espanya. Això ens ha d'obligar a més de desplegar totes les mesures de suport a les empreses i als ciutadans en l'àmbit interior o més doméstic, millorar a través del nostre ministeri d'exteriors i d'economia, Pedro Solbes, la confiança en l'economia espanyola. Articles com el d'avui al NYT són una mala notícia per remuntar la situació. Les mesures adoptades ahir pel Consell de Ministres ajuden i molt, però caldrà també donar missatges de major seguretat cap al mercat exterior.

2 comentarios:

Jordi Margarit dijo...

alex , d'entrada bon estiu i que et vagi molt be per aqui amb les teves classes d'angles.(seria bo que molts dels nostres politics de tots els colors seguissin el teu exemple, els darrers dos presidents que hem tingut a l'estat espanyol certament els hauria calgut formar-se mes abans de sortir a l'exterior)

m'agradaria tenir tant clar com tu que les mesures que es volen posar en marxa serviran per quelcom.

crec que arriben tard i no son contundents com haurien d'esser.

l'any passat per aquestes mateixes dates , dinant al port de palamos amb companys teus de partit , negaven la profunditat de la crisi que ja havia començat i encara alguns pels volts del desembre deien que seria un enlentiment de l'economia i prou.Si les mesures s'haguessin pres en aquell moment , ara potser servirien per donar oxigen a moltes de les empreses que lluiten per mantenir el cap fora de l'aigua.

Per cert i vist amb optica catalana , que be ens anirien ara els euros que estem deixant de dispossar per no tenir el finançament enllestit.

A veure si amb la tornada al "curro" podeu fer entendre als vostres cosins , que les lleis s'han de fer complir, pero crec que tindreu molta feina...

una abraçada

Àlex Sáez dijo...

Gràcies Jordi, realment estem preocupats. I ja saps que les teves reflexions d'empresari sempre em són del màxim interés. Recordo perfectament el nostre dinar a Palamós, i potser sí que la proximitat de les eleccions generals ens va fer no dir les coses pel seu nom i reaccionar ràpidament, però com bé saps també era necessari enviar missatges de confiança.

El setembre és un mes clau pel finançament autonòmic i pels nous pressupostos generals de l'Estat. Esperem encertar, les empreses catalanes i els catalans necessiten que estem a l'alçada i ajudes de veritat per tornar al camí de creixement que portem els darrers anys. A nosaltres la darrera crisi encara ens va agafar intentant incorporar-nos al mercat de treball, aquesta és la nostra primera crisi. Esperem superar-la !

Una forta abraçada i espero que tinguem temps encara a la tornada de fer un passeig en barca per Palamós.

Àlex.