10.02.2006

GANDIA I LA REFORMA DE L' ADMINISTRACIÓ DE JUSTICIA

Divendres, convidat pel Colegio nacional de secretarios judiciales, que presideix Antonio Dorado, vaig participar en una jornada sobre la reforma i modernització de l' administració de justicia a Gandia. Per cert, em vaig quedar sense poder visitar el Palau dels Borgia...

La taula rodona es va reduir a una confrontació amb un representant del partit popular (José Ramón Calpe, diputat a Corts). Val a dir que majorment els secretaris integrats en aquest col.legi son propers al partit popular. Bona part del debat va girar en les causes i conseqüències de la ruptura del Pacte d' Estat per la Reforma de la Justicia del 2.001. El representant del PP en responsabilitza exclusivament al ministre Juan Fernando López Aguilar. Res a veure amb la realitat, el partit popular arrossega un mal perdre derivat de les eleccions del catorze de març, fet que l' ha portat a trencar qualsevol mena d' acord o negociació amb els socialistes. Ni volen parlar de reformes estatutàries, ni de pacificació al país basc, ni de justícia. A la comissió de justícia aquesta actitud es flagrant, s' oposen a la reforma de la llei orgànica del poder judicial, que ha de desplegar la nova oficina judicial que deriva d'una llei pactada i aprovada quan governava el partit popular, s' oposen a la llei d' accés a l' advocacia sense cap motiu de fons i contra la voluntat del consejo general de la abogacía, a la reforma de la llei orgànica de responsabilitat del menor, i no volen ni sentir a parlar de la justícia de proximitat. Em pregunto si en algún moment pensen en el justiciable o únicament amb interessos de partit. Fixeu-vos el despropòsit dels populars, que en la clausura de la jornada,el Conseller de Justícia valencià, Miguel Peralta, va arribar a dir que si s' aprova la reforma de la llei orgànica del poder judicial en matèria de justícia de proximitat i consells territorials de justícia, ell no ho aplicaria en el seu territori.

Sempre hi ha marge per l' esperança, i em consta que la direcció parlamentària socialista manté canals oberts amb els populars per intentar arribar acords en les reformes de la Justícia. També a Gandía en conversa amb Enrique López, vocal del bloc conservador del Consejo General del Poder Judicial, m' assegura que s' ha rebaixat tensió en el Consejo i que és podran renovar els seus membres sense problemes. Sens dubte una bona notícia per reduir la crispació en el món judicial i avançar cap el que realment interessa,una justícia més eficaç i més propera al ciutadà.


2 comentarios:

Anónimo dijo...

Definitivament crec que hauríes d'escriure un llibre ja que les teves paraules són com música celestial. Enhorabona i que segueixis deleitant-nos per molts anys.

Anónimo dijo...

ostres! anònim gràcies per teu comentari totalment estimulant, espero fer-me'n mereixedor!