7.30.2007

Oasis o l'estil gironí de fer política


Sovint s'ha utilitzat el terme "l'oasis gironí" o"l'estil gironí de fer política", fent referència a una situació suposadament atípica de la pràctica política a les comarques gironines, basada en un exquisit respecte institucional, de col.laboració entre partits, de defensa de l'interés comú, de verb florentí amb l'adversari i d'oposició dura però constructiva. Probablement el métode ha fet una certa escola, i malgrat els presents temps més convulsos electoralment, les noves generacions de representants polítics fem nostre l'interés en la política del diàleg, de la col.laboració i denostem la política de confrontació i destrucció del adversari. Avui mateix un polític experimentat però jove generacionalment, l'alcalde de Puigcerdà i diputat provincial Joan Planella, en feia esment en el seu discurs com portaveu repubilicà en el ple de constitució de la diputació. Apel.lava a aquesta manera de fer política per tal que la diputació de Girona no és convertís en un escenari de confrontació dialèctica i política fora dels límits habituals de "l'oasi gironí".

Sembla que la primera resposta ha estat negativa ja que el portaveu de CIU Jaume Torramadé ha fet un discurs extremadament crític contra el pacte legítim de govern ERC-PSC que ha portat a l'alcalde de Vilabrareix Enric Vilert a la presidència de la Diputació de Girona. M'ha extranyat en un polític de la talla, de la capacitat de diàleg i del tarannà del saltenc, només ho puc entendre des de la profunda decepció i amargor de deixar al mateix moment les tasques de govern al seu municipi i a la pròpia diputació. M'ha recordat també un dels motius pels que un dia em vaig decidir identificar-me amb el partit dels socialistes de catalunya, cansat de que només uns pensessin que son els únics que genuinament podien defensar els interessos de Catalunya i els únics capacitats per governar-ne les institucions. Per això també he trobat a faltar a l'acte de constitució l'ex-president Carles Páramo, convençut com n'estic de que les institucions i les persones estan per damunt, maltrat les decepcions i frustracions personals i partidistes.

Potser per tot això qui més m'ha agradat avui ha estat l'alcaldessa de Palamós i vicepresidenta primera Teresa Ferrés que ha defensat la legitimitat del pacte i s'ha dedicat a oferir el nou govern per treballar per tots i cadascún dels municipis de les comarques de girona , per la seva gent i per potenciar les polítiques de proximitat. La política com a compromís personal i servei públic des d'on pertoqui fer-ho, des del govern o des de l'oposició, i amb professionalitat i diàleg, que és el que ens demanen els ciutadans.

Després de viure un període a Madrid de confrontació dura i partidista, confio que els polítcs gironins sapiguem entendre'ns, discrepar, i respectar-nos, i si cal exportar el suposat model que ens diferencia qualitativament, més enllà de Girona.

9 comentarios:

Anónimo dijo...

Mes aviat politics porucs,sense trempera per defensar i lluitar per les nostres contrades.

Molt fluixets , molt mediocres i poc gironins.

Abstenció ! , com contrapunt a tanta miseria i decadencia generada per una "classe politica" que nomes es preocupa de cuidar la cadira i tenir content el cap de partit. No fos cas que perdessin la "moma"

Un catala gironi molt emprenyat dels politics de qualsevol partit.

Anónimo dijo...

Crec Àlex que tu estàs agafant molta experiència i això et converteix en un polític de referència a casa nostra. Clar, tu estas al Congrés, i veus la política del primer nivell i després venir a Girona és com comprovar que les coses no tenen tanta forma i que, a molts, els perd la poltrona. Fixa't, que la Dipu canviarà de mans i sempre tindrà el mateix problema: defensar la poltrona i la clientela per damunt del país.

Àlex Sáez dijo...

Pel que he vist avui a la portada del diari de Girona, Carles Páramo era present a l'acte de consitució de la nova diputació, i per tant rectifico allò que hi consta en el post. Sens dubte bona notícia de respecte als canvis democràtics.

Anónimo dijo...

Àlex cada dia m' agrades més,tens un tarannà diàlectic i malgrat no comparteixo totalment els objectius del teu partit, penso que tu n'ets el màxim exponent en vies d'innovació.Cal que estiguis alerta i comencis a liderar el projecte polític que vols de futur

Anónimo dijo...

comparteixo la teva visió possitiva de l'estil gironi de fer política, però també es veritat que a vegades aquest estil pot comportat el que en Josep Ramoneda va beteijar com "sopa freda". De tant en tant fa falta fer bullir l'olla per tal de què s'impulsin projectes socials de cert calat. Per exemple, creus que amb l'estil gironí de fer política s'haguessin aprovat lleis com la d'igualtat, o la dels matrimonis homosexuals.... i l'eduació cívica..

lluis gamell dijo...

Aquesta tarda quan he sentit per la ràdio que el PSOE no estava d'acord amb l'acord dels socialistes de navarra amb els altres partits d'esquerra i preferia un govern del PP o de la seva marca blanca en aquell territori m'ha vingut a la memòria el teu comentari sobre l'estil gironí de fer política. Tu que conèixes molt bé el que pasa a Madrid. Quin és l'estil de fer política que ha permès aquesta situació? No creus que l'esperit de Santillana del Mar ha quedat totalment enterrat? I a nosaltres ens pot passar el mateix que els ha passat als socialistes de Navarra?

Anónimo dijo...

Bones Àlex.

Crec que a la diputació de Girona s'han passat. Que és això de cobrar 98.000 E en Vilert (cuasi 800 per assistenica en comissions plens etc, més 103 per dia).

Igualment que els vicepresidents Sitjà, Zamorano i Ferrès que cobraran uns 5000 mensuals amb 14 pagues i despres els 800 i els 103 per dia.

La gent de carrer quan veu això s'esgarrifa.

Els pòlitics haurieu de tenir uns sous com la gent normal de 1200 fins un màxim de 2500.

hauríeu de viure com tothom. ja que aquests sous tan sols signifiquen que us hi esteu enriquin.

El teu sou es inferior al d'aquests elements de la diputació. Però el teu es més reonable es Diputat a les corts... i clar està a madrid erc.etc.etc. però aquests alcaldes de la diputació home es abussiu. Que en penses?.... Crec que haurieu de possarvos en la pell de la gent que ivuen amb 2000 euros al més (la parella) pujant dues criatures.

Joan

Pedro dijo...

Para el carro, amb qui heu pactat a Roses per fer fora Ciu? No parlis de dignitat després del que heu fet a Roses.

Anónimo dijo...

Dignitat sempre a la casa del veí però mai a la vostra....quins c!