2.23.2009

FIGUERES, CAPITALITAT CULTURAL



Publicat a HORA NOVA 2/20

FIGUERES, CAPITALITAT CULTURAL

Figueres ha encetat l'any estrenant capitalitat cultural catalana amb un programa d'activitats ambiciós que permeti subratllar tot el potencial que té la ciutat com a ciutat referent per la cultura . De fet en moments en que convé repensar l'activitat económica, el conjunt de la demarcació a girona te el repte de construir a través de la cultura, del seu patrimoni, de la seva riquesa i oferta en esdeveniments culturals un dels focus principals d'atracció turística i un signe distintiu de qualitat per les nostres comarques. Figueres i el seu patrimoni històric, el museu dalí, els festivals musicals : jazz o shubertiada a vilabertran, Girona amb el barri vell, el festival de teatre temporada alta i el futur centre d'art contemporani o St. Feliu de Guixols amb el projecte del futur museu Thyssen i el festival de la porta ferrada, sumat als festivals musicals a Torroella de Montgrí, Peralada o Cap Roig per posar-ne alguns exemples ofereixen una oferta cultural a la nostra demarcació imbatible pels ciutadans europeus que arriben amb facilitat ara també en avió i esperem que en un futur no molt llunyà en l'alta velocitat ferroviaria.

L'inversió de l'administració de l'Estat a través del Ministeri de Cultura i el de vivenda ha estat intensa en els darrers temps i ho continuarà siguent en els propers anys. Auditori de Girona o Teatre municipal de Girona han estat finançats en bona part pel Ministeri de Cultura, i així serà també en la nova biblioteca provincial i arxiu provincial, el Ministeri de Cultura ja s'ha compromés amb el futur Thyssen a St. Feliu de Guixols, i el Ministeri de Vivenda en la rehabilitació del Teatre municipal d'Olot.
Aquesta mateixa setmana el tinent d'alcalde Pere Casellas i el regidor de cultura Ciro LLueca avançaven decisivament en la definició i implicació del Ministeri de Vivenda en la rehabilitació de la casa natal de Salvador Dalí, en la del ministeri de foment a través de l'1% cultural per a la rehabilitació del convent de caputxins i amb el ministeri de defensa per l'adequació del castell de sant ferran que haurà d'acollir el museu militar de muntjuïc amb un important fons de és de 3.000 peces moltes de les quals corresponen també a l'història militar catalana. No sols aixó sinó que el Ministeri de Cultura participará per primer cop en el finançament de la shubertíada a Vilabertrán, així com ho continuarà fent en altres festivals de referència com Temporada Alta, músiques del món, Porta Ferrada o Perelada.

L'ajuntament de Figueres, el seu alcalde Santi Vila i l'equip de govern estan fent una aposta decidida amb col.laboració amb totes les administracions, per tal que més enllà del museu dalí, autèntic referent mundial, el lideratge cultural de Figueres s'amplii i se'n conegui millor el seu patrimoni, tingui una bona oferta museística, bons equipaments i oferta d'activitat cultural.

Conscients de la nostra riquesa patrimonial, de l'excel.lència de la nostra oferta cultural, Figueres, la demarcació de Girona en el seu conjunt té una oportunitat immillorable per convertir-se en una capital cultural capdavantera al principat i al conjunt d' Europa que permeti desenvolupar economies d'escala basades en el turisme cultural i que ens permeti als ciutadans d'aquestes terres posar en valor el patrimoni cultural heredat i gaudir a casa nostra d'una oferta cultural excepcional.

Àlex Sáez, diputat PSC girona i vocal a la comissió de cultura al Congrés.

1 comentario:

Emília Briones dijo...

Bona tarda Àlex,
linko el teu blog al meu per fer xarxa. salutacions desde Cornellà!!