8.06.2007

Els sous dels polítics


En els darrers dies es produeix cert debat a Girona sobre els sous dels representants polítics arran dels acords dels ajuntaments i de la Diputació de Girona.
En termes generals no pot dir-se que tots els representants polítics: de govern i electes tinguin compensacions econòmiques desproporcionades. En molts casos els alcaldes i alcaldesses de les comarques de Girona tenen sous inferiors a molts alts funcionaris dels seus propis consistoris, tot i la major dedicació i responsabilitat que exerceixen. Molts dels responsables de govern, i no cal dir -per exemple el president del govern- tenen assignacions contingudes, que no aguanten comparació amb el camp privat. Conec molts responsables polítics i de l'administració pública que prefereixen, per vocació, el servei públic que presten a treballar amb més ingressos econòmics en l'empresa privada. Possiblement en alguns casos podem compartir que existeix alguna desproporció però no és així en la majoria de casos. Es cert també que cal adecuar-se als sous mitjos de les treballadores i treballadors de Girona, molts dels quals els costa arribar al salari de mil euros, però també cal concloure que si volem tenir bons gestors i servidors públics també hem de retribuir-los correctament.
Possiblement el cas de la Diputació de Girona mereix alguna reflexió, com a institució al servei dels ajuntaments, on l'increment en aquesta ocasió d'alguns dels sous dels seus representants ha augmentat significativament per sobre del que ho han fet les retribucions en els respectius ajuntaments. La diferència de la Diputació amb els ajuntaments és que les decisions no tenen el control directe dels electors. Per aquest motiu els increments en les retribucions en els Ajuntaments son en molts casos els increments de l'IPC i els de la diputació han estat sensiblement per sobre. No hi estic en desacord perquè crec en el treball, la dedicació i l'esforç dels representants polítics a la diputació, i com en conec a la majoria del govern i de l'oposició em mereixen confiança. A mi el que em sembla exigible és que se'ns evaluin per la feina feta, i només si no és compleix amb les responsabilitats atribuides, si no hi ha dedicació a l'órgan o carrec pel qual se'ns retribueix que hi hagi la crítica però no abans.

El que no seria de rebut és que la diputació pagui als seus diputats i asessors per tal que només treballin pels seus respectius ajuntaments o només pels partits, també han de respondre per l'institució que representen o els contracta per donar servei a tots els ajuntaments i als ciutadans de les comarques de Girona.

9 comentarios:

Anónimo dijo...

Llegeix l'article d'en Jordi Negre a El Punt i aprén el que és dignitat política... i no només mirar per un mateix... ens anem coneixent

Anónimo dijo...

Si ho arriba a fer CIU, a veure que dius... Ah, i treballa una mica, que segons G-M, ets el diputat gironí que ha presentat menys propostes. Molt de sermonejar, però les anècdotes defineixen el personatge, i tu, en tens unes quantes.

Anónimo dijo...

L'Àlex Sáez és un dels millors polítics del panorama gironí que tenim actualment, pesi a qui li pesi... I n'estic segura que encara té molt a dir dins del món polític així que aneu fent-vos a la idea anònims!!!!!

Anónimo dijo...

Ja ens en fem a la idea. El que segur que el coneixen són els dels controls de circulació. A part d'això i de viure com un veritable ricàs que ha fet aquest?

Anónimo dijo...

Benvolgus anònims,

heu d' entendre que el diputat del PSC-PSOE defensi els sous desmesurats dels polítics per una senzilla raó : ell també ho faria i ho ha fet.
Aquesta és l' explicació i prou. Pregunteu de què li ve aquest bon viure dins el món dels advocats i tindreu la resposta.
Un vaixell enfonsat al llac de Banyoles i ell i un altre cap de la justíca gironina es van forrar.


Aquí la resposta i aquí el personatge que ens vol alliçonar. Sort que Girona és petit i ens coneixem tots oi ?

Anónimo dijo...

coi... volia posar a parir la teva disertació (s'ha de tenir jeta) però ja veig que no fa falta, t'han cantat les 40, les 50 i les 200.

Alfons dijo...

Benvolgut amic Àlex,
Opino que els sous dels polítics haurien de ser austers. Limitats a 2.500 Euros, pocs diners més, i parlo de cent o dos-cents euros, en casos de grans responsabilitats. Potser limitacions tan rígides no són tampoc acurades, ja que no ens podem permetre perdre persones de gran eficàcia, quan realment el cas és així. En tot cas, salaris de més de 3.500 euros d'alcaldes i d'alcaldesses, o de càrrecs de confiança, o de funcionaris de nivell A escollits per criteris gens democràtics, em sembla una aberració.

Tanmateix, volia dir que permetre comentaris del tipus que en aquest text han aparegut, ens parla del teu tarannà enormement democràtic, respectuós i ferm. A mi no em sembla que aquesta sigui la manera de comentar, a partir d'anònims i en un to molt agressiu. No em sembla adequat ni educat. Milito en el partit socialista des de fa molts mesos, mai no he cobrat un duro de l'administració ni del partit, i no tinc ni tindré mai fidelitats a canvi de beneficis materials per ningú, i vull dir públicament que Àlex Saez és un gran socialista, de cor i de fet, que creu amb la igualtat social, que el càrrec que ocupa de diputat ha estat escollit per la ciutadania, que té uns ingressos d'acord amb la seva eficiència, i fins amb els criteris abans esmentats per mi, i finalment, que l'agressivitat dels seus opositors només demostra la vàlua que té per aquells que com ells creiem amb la reforma social, la democràcia i el nou socialisme del segle XXI.

Per últim, Àlex he publicat el teu comentari de la Iolanda Pineda a la pàgina de Salt. Una abraçada.

Anónimo dijo...

El sou d'un polític? El mínim interporfessional, així de clar !!! Vueries Àlex que no podries anar tant sovint a veure el teu estimat Espanyol !!!

Anónimo dijo...

Jo estic totalment d'acord amb el que pensa Club Saratoga.