5.28.2007

GIRONA. MUNICIPALS 2007 ( 1 )

Primeres valoracions,

1) La baixa participació és la nota més negativa de la jornada electoral. Cal fer una profunda reflexió sobre el paper dels partits polítics i la creixent desafecció democràtica. En el nostre ordre de prioritats immediat com a partit i com a govern municipal ha d'estar recuperar l'interés en la política. Novament la dada de 1.352 vots en blanc també és un avís cap a totes les formacions polítiques. Abstencions del 67% al barri vell i a font de la pólvora, del 54% a Pedret i del 52% a Sta. Eugènia i Can Gibert.

2) Per vuitena vegada consecutiva el PSC és la llista més votada a Girona i ha de permetre que el nou govern tingui en Anna Pagans i el PSC el lideratge de l'acció de govern pels propers quatre anys. L'experiència de govern, el coneixement exhaustiu de la ciutat, la capacitat de treball de les dones i homes del PSC en el govern, el balanç de gestió honesta i ben feta, programa coherent i compromés amb el futur de Girona han permés un recolzament majoritari dels electors de Girona.

3) Novament el vector dreta-esquerra a Girona ciutat marca les tendències i preferències dels electors. El regidor que perd el PSC el guanya ICV i el regidor que perd el PP i Concepció Veray el guanya CIU.
Al 2.003 els 3 regidors que va perdre el PSC van ser dos per ERC i un per ICV.
Els electors avalen la continuitat del govern PSC-ERC-ICV a la ciutat que en surt reforçat.

4) Cal reconèixer que novament el PSC, a 2003 i ahir perd electors, més de 3 punts si ho comparem amb les darreres eleccions i més de 14 punts si ho comparem amb les municipals de 1.999.

5) El vector nacionalista CIU-ERC empata amb regidors amb el PSC, i CIU i Carles Puigdemont milloren resultats però lluny encara del sostre electoral de l'any 1.991 de 9 regidors i mes del 30 per cent del suport de l'electorat.
Intelectualment permet a CIU, ERC, ICV amagar amb un possible acord que deixés fora al PSC que sembla del tot improbable.

6) Vot significatiu per la CUP, i residual per C'S però que aconsegueixen vots de nous electors i resten suport als partits de govern.
Un centenar de vots de C'S a Santa Eugènia,i a Palau i 169 vots de la CUP a l'Eixample. Algunes pistes sociològiques del seu electorat.

7 comentarios:

N dijo...

Bon anàlisi, Àlex.

Fer baixar l'abstenció i tornar la dignitat a la política és el gran repte que hi ha ara mateix sobre la taula. Quan he vist el gairebé 70% d'abstenció que hi ha hagut al Barri Vell, de poc que no caic de la cadira.

Una nota personal: mal m'està de dir-ho, però penso sincerament que uns quants d'anys d'oposició per als socialistes anirien molt bé per a Girona i per al mateix PSC. 28 anys són molts anys...

Anónimo dijo...

àlex ets el primer socialista amb una mica d'humiltat, ja era hora!

Anónimo dijo...

Està molt bé totes aquestes anàlisis que feu els polítics, però (i ara faré de políticament incorrecte), no caldria també una mica de responsabilitat per part de la ciutadania?
Penso que a la gent ens és bastant fàcil trobar una excusa per no a anar a votar. Ja sé que hi ha qui diu que no se sent representat per cap opció. És evident que una opció no cobrirà el 100% de les expectatives, però, s'han llegit algun programa electoral? Han pensat que existeix el vot en blanc? Per cert, a la ciutat de Barcelona, hi han hagut més vots en blanc que vots a Ciutadans.
No vull dir amb això que no hi hagi responsabilitat per part dels polítics, però penso que la autocrítica ha de ser per part de tots. Resumint: cal més educació al respecte; i això comença per un mateix.

Anónimo dijo...

Alex, ets quasibé l'únic dels socialistes que fas autocrítica. M'agrada la teva manera de pensar i de fer.A més hi ha un detall de tu com a persona que crec que és d'admirar:No ets gens sectari ni prepotent, i m'ho has demostrat personalment,si tots els del PSC fóssin com tu, el país aniria molt més lluny i les persones hi viuriem molt millor.T'animo a continuar fent les reflexions perque llegint-les s'aprén,ja em vas deixar estorada el dia de la reflexió del que passava a Euskadi i avui amb les teves primeres impressions m'ha passat el mateix.(estorada per bé ,eh?)

Donaire dijo...

Hola Àlex. Et deixo un eco-meme en el meu blog

Anónimo dijo...

Bones reflexions, però caldrà treballar a partir d'ara amb el panorama que ha quedat, i també repensar el futur, sense presa però tampoc sense pausa!

Anónimo dijo...

Alex tu sempre ens has demanat prudència, confiança però el panorama a Girona que ens queda amb l'actual tripartit i la manca de lideratge és cada cop més insuportable.