1.03.2009

LYNYRD SKYNYRD. FREE BIRD




Els 70's ens han deixat extraordinàries bandes de rock, clàssics com "free bird",i els Lynyrd Skynyrd, explosició de força i ritme a les guitarres. Això sí aquest video es un excel.lent document. Els Lynyrd Skynyrd eren exponent del "white power", Alabama, les banderes rebels, confederades,les "navy jack" símbol de l'orgull dels estats del sud, uniformitat blanca als concerts... signes de segregació racial, difícils d'imaginar en un 2.009 de "change" amb el president electe Obama a punt d'entrar a la casa blanca. Esperança pels americans però també per tots nosaltres.

1 comentario:

Sergi dijo...

"White power"!?

La bandera rebel no és un símbol de segregació i d'odi. Representa la reivindicació d'una identitat i d'unes tradicions, l'orgull de ser del Sud.

S'ha acusat la Dixie Flag de ser un símbol del Ku Klux Klan, quan només dos capítols del Klan l'enarboren, i tota la resta de delegacions onegen la bandera de les barres i les estrelles.

Remuntant-me a l'origen de la guerra on nasqué aquesta bandera, vull desmentir un mite: La guerra no fou provocada per l'esclavisme; el Sud, en rebel·lar-se, ho féu pensant més en l'intervencionisme estatal que entorpia les seves relacions comercials amb el Regne Unit. La Unió no entrà a la guerra pel bé dels esclaus, sinó per a què fugissin dels seus antics amos i emigressin als estats del Nord, esdevenint mà d'obra barata que competiria amb els obrers blancs.

Els Lynyrd Skynyrd van abandonar l'us de la bandera confederada quan un grup de neo-nazis els van anar a saludar amigablement, i ara només la llueix el cantant quan interpreten Sweet Home Alabama.

Ser del Sud i sentir-se'n orgullós és quelcom així com ser català o basc sense complexos, que sempre han de sortir els "ciutadans del món" a dir-te feixista.