1.26.2009

LOS GIRASOLES CIEGOS



Amb la dura temàtica de la guerra civil espanyola de fons, el dramatisme de la postguerra, la repressió pels vençuts, el director Jose Luis Cuerda construeix una sólida adaptació de la novela de Alberto Méndez " los girasoles ciegos ". Com li agrada a Cuerda una pel.licula de personatges, que expressen emocions, tensió, por, amb la duresa i el signe de la fatalitat de fons que la confrontació civil va deixar molts anys. Excel.lent el treball dels actors Maribel Verdú, Javier Cámara i Raúl Arévalo. Bona pel.licula, que tot i així no supera la meva preferida de Cuerda, també amb la guerra civil de fons, i la repressió franquista: "la lengua de las mariposas ", amb Fernando Fernán Gómez.

1.11.2009

HOMAGE TO CATALONIA. GEORGE ORWELL



Darrerament he estat llegint sobre la segona republica i les causes de l'inici de la nostra guerra civil del 39. La lectura d' "Homage to Catalonia" de George Orwell em sembla imprescindible. Orwell es va unir a les milicies del POUM mentre era a Catalunya com a periodista per cobrir els esdeveniments al 39 i va quedar fascinat per l'autèntic fervor revolucionari que es vivia a Catalunya, i especialment a Barcelona. L'il.lusio per un nou ordre, per un canvi historic, el poder per la classe treballadora, la lluita contra el feixisme porten a Orwell a lluitar al front d' Aragó amb la milicia del POUM. Les diferencies entre anarquistes, comunistes i socialistes, la falta d' organització militar, la confussió en la comunitat internacional amb el que succeia a Espanya i la manca de recolzament extern son explicats per Orwell amb molta claretat. Al cap d uns mesos torna del front a Barcelona i descobreix que ja no es la del inici de la guerra. Fascinant narració.

1.10.2009

RAY CHARLES. COME RAIN OR COME SHINE



"Come rain or come shine" preciós clàssic de la música americana. Original de Johnny Mercer i Harold Arner per el musical "st louis woman", 1,946 i popularitzat per Ray Charles, però també per Sarah Vaughan, Billie Holliday o Frank Sinatra.

"I'm gonna love you, like nobody's loved you
come rain or come shine
high as a mountain, deep as a river
come rain or come shine
I guess when you met me
it was just one of these thinks
but don't you ever bet me
cause i'm gonna be true it you let me
you're gonna love me, like nobody's loves me
come rain or come shine
we'll be happy together, unhappy together
now wonn't that be just fine
the days may be cloudy or sunny
we're in or out of the money
but i'm with you always
I'm with you rain or shine"
Per tu, mo.

1.08.2009

HOPE




Comença el seu camí la nova administració Obama. Temps difícils però una gran il.lusió i ESPERANÇA per molts americans... i també per nosaltres!

1.07.2009

THE CLASH. SPANISH BOMBS



Molts grups en l'onda del Punk Rock que lideraven els Pistols. Potser em quedo amb els britànics THE CLASH i els neoyorkins RAMONES.

THE CLASH te un disc impressionant el "LONDON CALLING" (jimmy jazz, lost in the supermarket...) i també una cançó dedicada a la guerra civil espanyola " SPANISH BOMBS " )

" Spanish bombs in the costa brava ... spanish songs in Andaluncia, in Granada..." " Federico Lorca is dead and gone bullet holes in the cememetery walls.." " The hillsides ring with free the people or can i hear the echo from the days of 39? with trenches full of poets...".

1.06.2009

SEX PISTOLS. GOD SAVE THE QUEEN



Johnny Rotten i els seus "SEX PISTOLS" van ser als 70's un dels grups més transgresors i nous abanderats del "punk rock". Amb " GOD SAVE THE QUEEN " van aconseguir l'escàndol des de la seva presentació a l'any 77 coincidint amb l'aniversari de la reina. La lletra provocativa amb la monarquia i amb l'establishment el van convertir en un himne pel moviment punk. " God save the queen the fascist regim...", i quasi sense voler va alimentar un nou pensament punk, nihilista: NO FUTURE " There's no future in england's dreaming, no future for you, no future for me..".

NEIL YOUNG. HEY, HEY, MY, MY



Els Lynyrd Skynyrd van tenir als 70's alguna controvèrsia més que musical amb un dels grans Neil Young. Young en el seu tema "southern man" dedicava una crítica a l'indiferència del sud per la manca d'igualtat d'oportunitats, i l'històrica injustícia amb els afro-americans "... i saw cotton and i saw black tall white mansions and little shacks. southern man will you pay them back ?". Els skynyrd, orgull del sud, i del "white power" el van replicar en un dels seus grans temes "sweet home alabama": "... well, i heard Mister Young sing about her. Well i heard Neil Young put her down. Well, i hope Neil Young will remember a southern man need him aroun anyhow...". Tensió musical i política en els compromesos 70's.

Neil Young és un dels grans, encara avui en actiu. Hi ha qui el prefereix escoltar amb la superbanda que va formar amb Crosby, Stills i Nash. Hi ha qui el prefereix en els discs acústics. Jo sens dubte el prefereixo en la versió eléctrica, i acompanyat de la seva banda els "CRAZY HORSE". Hi han molts temes, però Hey, hey, my, my és el que més m'agrada. La cançó conté referències al lider dels " SEX PISTOLS " Johnny Rotten.
" RUST NEVER SLEEPS " .

1.03.2009

LYNYRD SKYNYRD. FREE BIRD




Els 70's ens han deixat extraordinàries bandes de rock, clàssics com "free bird",i els Lynyrd Skynyrd, explosició de força i ritme a les guitarres. Això sí aquest video es un excel.lent document. Els Lynyrd Skynyrd eren exponent del "white power", Alabama, les banderes rebels, confederades,les "navy jack" símbol de l'orgull dels estats del sud, uniformitat blanca als concerts... signes de segregació racial, difícils d'imaginar en un 2.009 de "change" amb el president electe Obama a punt d'entrar a la casa blanca. Esperança pels americans però també per tots nosaltres.

1.01.2009

BEN HARPER. IN THE COLOURS. BON ANY NOU!



Ben Harper, he tardat a descobrir-lo, explèndid compositor, excel.lent veu i cançons amb ànima, amb soul... In the colours rítmica i enganxosa peça.

Bon any nou!