11.15.2011

La cultura a la xarxa

Ahir vaig participar a la secció "Entre tots" a El Periodico de Catalunya, que preguntava ¿Ha de sortir gratis qualsevol descàrrega cultural a la xarxa?, aquesta va ser la meva resposta:
"Hem de garantir l’accés a la cultura però no hem d’oblidar que la cultura es generada per algú. La cultura és el resultat d’un esforç i d’uns recursos destinats a generar uns continguts. Cal conciliar els drets de tota la ciutadania, d’accés a la cultura, per una banda, i dels creadors, de l’altra.
Els drets de propietat intel•lectual a la xarxa són una qüestió important. Les adaptacions necessàries per arribar a un equilibri òptim, que la ciutadania pugui consumir cultura per la xarxa tot respectant els creadors. La capacitat de difusió a través de la xarxa és, a dia d’avui, aparentment incontrolable. Així ho testimonien els fracassos d’alguns països europeus, com el Regne Unit, Alemanya o Suècia, on es van implantar legislacions duríssimes contra la pirateria, que han tingut uns resultats molt minsos.
El Govern ha actuat en defensa de la propietat intel•lectual. Hem impulsat un “Pla integral per la disminució i la eliminació de les activitats vulneradores de la propietat intel•lectual”. El 2009 es va crear una Comissió Interministerial per assessorar el Govern en la lluita contra la vulneració de la propietat intel•lectual a Internet.
La cultura com a font de creació de riquesa s’ha revelat essencial en el decurs d’aquesta crisi, l’aportació d’activitats culturals representa al voltant d’un 3% del PIB, i amb activitats directament vinculades a la cultura arribaria fins cap al 4%. Això fa que el sector cultural s’equipari a l’agrari en percentatge del PIB. El Partit dels Socialistes volem fomentar aquest creixement cultural, és el model econòmic i social que reivindiquem. La cultura és el cinquè pilar del nostre estat del benestar. Impulsant i promocionant el mercat cultural obrirem aquest sector en el que serem capaços de generar nous llocs de treball, de qualitat i amb valor afegit".
Us deixo també l'enllaç a la pàgina web: http://entretots.elperiodico.cat/?p=1769#comments

No hay comentarios: