1.11.2007


I EL PROCÉS DE PAU?

Dilluns vinent el President del govern compareix davant el ple del Congrés de Diputats per explicar la posició de l' executiu en l'iniciat procés de pau a Euskadi. No sembla que sigui el lloc, ni el moment per donar excessius detalls del procés frustrat de negociació amb la banda terrorista ETA, i en canvi es tornarà a posar de relleu la profunda divisió entre les forces majoritàries respecte a la lluita antiterrorista i a les possibilitats de pau a Euskadi.

Certament ETA ha fet volar pels aires qualsevol possibilitat d'entesa amb el govern a curt i mitjà termini. L'atemptat de Barajas per la seva dimensió i pel resultat luctuós no pot ser considerat únicament un toc d'atenció, ni un tensionament de les negociacions, sinó un trencament de la treva en tota regla, i l' inici d'una nova escalada de terror, malgrat que el darrer comunicat d' ETA no ho reconegui.

És desesperant que després de tants anys de terror, després de la consolidació de la democràcia, de l'incorporació de les generacions nascudes a la transició a la política subsisteixi el fanatisme dels terroristes. Incomprensible entendre a aquests joves nascuts en democràcia que poden defensar la secessió d' Euskadi des de les institucions democràtiques, i que prefereixen fer-ho empunyant una pistola o col.locant una bomba.

Puc acceptar des de posicions polítiques la crítica a la llei de partits, però ja és hora que Batasuna comenci a parlar clar i condemni la violència. Potser part del fracàs a Euskadi sigui que el braç polític d' ETA es merament instrumental, a diferència del Sinn Fein que va portar el pes de les negociacions de pau a Irlanda.

És ara a ETA i a Batasuna a qui els toca fer una demostració clara i inequívoca de condemna de la violència i d' abandonament de les pressions de les armes. Som conscients que no arrivarem a la pau únicament per la derrota del terrorisme a través de la pressió policial, que caldrà en un moment o altre reiniciar el diàleg, però per arrivar aquí ens cal recuperar l'esperança i la confiança.

No hay comentarios: