1.18.2007


ATZUCAC

Atzucac
atzucacs m 1 carreró o camí sense sortida. Recula que ens hem ficat en un atzucac, i no podrem passar. 2 fig. Les converses sobre la pau han entrat en un atzucac. (Diccionari manual de la llengua catalana, Institut d' estudis catalans).

No podria haver-hi millor definició i exemple de la situació en què queda el procés de pau després de l'atemptat a Madrid i el ple de dilluns al Congrés, que la que ens proposa l' Institut d'Estudis Catalans.

Tal i com es preveia la jornada de dilluns va ser un autèntic despropòsit, a conseqüència de la irresponsabilitat del líder de l'oposició Mariano Rajoy i aquesta dreta tant poc civilitzada de fer comparèixer el president del govern per informar de la política antiterrorista.

De res va servir la proposta de nous consensos i la mà estesa del president Zapatero per tal de sumar al PP a la unitat d'acció contra el terrorisme. Rajoy portava el seu discurs escrit pels plumilles, pels assessors i consellers d'Aznar, un discurs ple de rancúnia, manca de respecte i això si molta ambició política i de poder. Mai en la història recent de la democràcia ningú havia utilitzat el terrorisme per fer política -excepte l'esquerra abertzale-, i la dreta no va estar a l'alçada de les circumstàncies. Avui que tothom mou les seves posicions en benefici de l'interés general: el govern, els grups parlamentaris, Batasuna, els sindicats, la societat civil... Rajoy i el PP ens giren a tots l'esquena.

Duran i Lleida va fer novament una intervenció carregada de raó, l'atemptat a Madrid és un fracàs col.lectiu, no un fracàs del govern i l'únic responsable es la banda terrorista ETA.

Els que confiem en el diàleg i la força de les paraules per resoldre els conflictes no renunciem a que hi haura un dia que es donaran les condicions per que la pau retorni a Euskadi. Per això entre moltes d'altres coses cal la unitat de les forces democràtiques. Ens ho han posat molt difícil, és veritat, però ni va acabar la dictadura amb la xacra d' ETA, ni han pogut cap dels governs democràtics que ho han intentat. Caldrà un dur combat policial, però també el combat de les idees, de la política, del diàleg, de la negociació per tal que la llibertat i la pau s'imposi a Euskadi i a Espanya.

1 comentario:

Anónimo dijo...

És difícil explicar que sentia en escoltar les intervencions d'en "Marianito", i és que cal fer servir el diminutiu amb aquest home que ens està demsotrant tenir l'edat mental d'un preescolar.
És dur haver-ho de dir, però jo vaig sentir vergonya de les seves paraules, la vergonya de pensar que aquell personatge es fa anomenar demòcrata com jo. No s'ha de tolerar que algú amb aquest discurs, que transforma el discurs de Batasuna en un ramat de xaiets en comparació, pugui pujar al púlpit i deixar anar tota aquella misèria verbal.
Però, estimat diputat, sempre ens descuidem d'una cosa, molt trista, però que ens estan demostrant que al final serà certa, i es que cada mort del PP al País Vasc els acosta més de nou al poder, cada explosió d'ETA els renova les forces i les esperances, mentre que nosaltres - "su señoria" ho va sentir en directe - si no hi ha bombes és perque hem cedit.
Ara si que cal que lluitem, més enllà del procés de pau al País Vasc, per la supervivència de la nostra democràcia davant de la barbàrie popular.
Força i una abraçada.